Cabinet Avocat Magdalena Popeanga, avocat Bucuresti Romania AVOCAT DIVORT
www.Avocat-Divort.ro
Contact Avocat Magdalena Popeanga, contact avocat Bucuresti Romania

Stiri in domeniul divortului

Cautare stiri:

Despre probleme ivite in practica privind procedura de recunoastere pe teritoriul Romaniei a efectelor hotararilor straine privind desfacerea casatoriei prin divort [03-05-2020] - www.DreptOnline.ro

Un interesant material, dedicat procedurii de recunoastere pe teritoriul Romaniei a efectelor hotararilor straine privind desfacerea casatoriei prin divort, a fost publicat de portalul DreptOnline.ro.

Procedura de recunoastere pe teritoriul Romaniei a efectelor hotararilor straine privind desfacerea casatoriei prin divort, este din pacate, o procedura contencioasa, partile fiind cele din procesul desfasurat in fata instantei straine. Citarea partilor este obligatorie, cu exceptia ipotezei prevazute de articolul 1202 aliniatul 2 din Codul civil - daca din hotararea straina rezulta ca paratul a fost de acord cu admiterea actiunii.

Textul integral al articolului: Stirea completa si 0 comentarii [click]
Redactor: Admin

Articol dedicat legislatiei din Canada cu privire la divort [03-05-2020] - www.DreptOnline.ro

In Tribuna DreptOnline.ro a fost publicat un articol dedicat legislatiei canadiane in materia divortului.

Astfel, in Canada, materia divorturilor este guvernata de Federal Divorce Act (Legea Federala privind divortul) - FDA. Aceasta intrucat Constitutia da Parlamentului federal exclusiva jurisdictie privind adoptarea, modificarea, abrogarea dispozitiilor privind casatoria si divortul. Fiecare provincie canadiana are insa propriile Legi privind dreptul familiei ce influenteaza procedural si material, materia divorturilor.

Federal Divorce Act (FDA) din 1968 reglementa pentru prima data o legislatie uniforma privind divortul, aplicabila pe intreg teritoriul Canadei. Din perspectiva analizei noastre, are relevanta faptul ca hotararea de divort se dadea sub forma unui decree nisi, divortul producand efe...

Stirea completa si 0 comentarii [click]
Redactor: Admin

Materiale dedicate inregistrarii divorturilor din Finlanda si Suedia in evidentele Starii civile romane [28-11-2017] - Portalul www.avocat-divort.ro

In sectiunea dedicata Inregistrarii divortului din strainatate la Starea civila au fost publicate doua noi materiale, dedicate inregistrarii mentiunilor de divort din Finlanda si Suedia.

Ambele tari fiind membre ale Uniunii Europene, sentintele de divort emise de instantele finlandeze, respectiv suedeze, se inregistreaza direct la Starea civila ce gestioneaza certificatul de casatorie romanesc (daca fostii soti au un certificat de casatorie romanesc), respectiv la locul nasterii celui care solicita inregistrarea (daca sotii nu au certificat de casatorie romanesc).

Mai multe detalii:

  • Inregistrarea divortului din Finlanda la Starea civila
  • Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

  • Ce omoara o relatie si cum ajungem sa fim singuri in cuplu. Cum putem depasi acesta situatie fara sa ajungem la divort [28-11-2017] - Adevarul.ro

    Tot mai multe persoane sunt singure in cuplu si de cele mai multe ori nu isi pun intrebarea cum au ajuns in aceasta situatie. Psihologii sustin ca putem rezolva aceasta situatie doar comunicand cu partenerul de viata.

    Psihologii sustin ca de cele mai multe ori o relatie de cuplu este distrusa de criticile repetate pe care si le aduc partenerii, iar de aici poate sa apara distanta, care se traduce prin singuratatea in doi. „Daca vrem sa pastram o relatie armonioasa si sanatoasa in cuplu trebuie sa fim mai putini critici la adresa partenerului de viata. Educatia relationala ne ajuta sa prevenim un fenomen social care a luat amploare in ultima perioada - divortul. Trebuie sa stim ca singuratatea in cuplu este adevaratul motiv din spatele divortului. Într-o relatie negocierea este sfanta si trebuie sa tine cont tot timpul si de parerea partenerului de viata. Din pacate sunt si persoane care sunt singure in cuplu, dar nu fac absolut nimic si se prefac ca au o viata normala fara sa ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Primarie pagubita de un divort [28-11-2017] - DIGI24

    Primaria unei comune din Botosani este la un pas sa ramana fara sediu din cauza unui divort. Sediul primariei din Manoleasa este scos la licitatie. Cladirea a fost cumparata de fostul primar de la o familie din localitate cu 1,2 milioane de lei. Între timp, cei doi soti au divortat, iar femeia a obtinut in instanta recuperarea unei sume de bani pe care primaria nu are cum sa o plateasca. n 2008 consiliul Local, a decis sa cumpere de la o familie din localitate o casa pentru noul sediu al primariei.
    Tranzactia a fost facuta, asa cum cere legea, prin trezorerie. O datorie a sotului la ANAF a incurcat toate treburile.

    Cristinel Arosculesei, primarul comunei Manoleasa: Primaria a costat 12 miliarde vechi. S-au virat 8 miliarde in prima faza, din care atunci s-a oprit 1,4 miliarde, ca avea datorie. Sotii au divortat, iar in urma partajului sotiei ii revenea o suma de bani in care era inclusa si datoria achitata catre fisc. Femeia a dat in judecata administratia locala, ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    O noua sectiune a Portalului, dedicata inregistrarii divorturilor din strainatate [03-06-2016] - Portalul Avocat-divort.ro

    Portalul www.Avocat-divort.ro a lansat o noua sectiune, dedicata inregistrarii divorturilor din strainatate.

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in afara tarii, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Pentru a isi inregistra in Romania divortul efectuat in strainatate, cetateanul roman, in functie de tara unde s-a efectuat divortul, trebuie sau nu sa efectueze un pas intermediar de recunoastere a divortului in instanta.

    Mai multe detalii gasiti pe pagina principala a Sectiunii: Inregistrarea divortului din straianatate la Starea civila...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Schimbare istorica in Europa: dupa divort, tatii vor fi egali cu mamele in ceea ce priveste copiii [11-11-2015] - TVRinfo.ro

    Rezolutia privind drepturile egale ale tatilor dupa divort a fost aprobata de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Decizia, cu rol de recomandare, poate schimba legile, pornind de la un principiu simplu: sotul divorteaza de sotie, nu de copil.

    Dupa divort sau separare, tatii ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca si mamele in ceea ce priveste copiii. Este nevoie, insa, de masuri concrete care sa promoveze egalitatea intre barbati si femei atunci cand isi exercita rolul de parinti, arata rezolutia.

    Cei care au primit cu bratele deschise rezolutia au fost, de departe, tatii. Ei spun ca, in tara noastra, in cazul unui proces de divort, sunt trecuti din start pe locul doi.

    Vestea le-a bucurat si pe mame, insa raman cateva temeri.

    Rezolutia propune judecatorilor ca la un proces de divort sa lase parintii sa decida asupra modului in care isi vor imparti responsabilitatile pentru cresterea copiilor....

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    In luna iulie 2014, s-au nascut cu 16,6% mai multi copii decat in iunie [13-09-2014] - Agerpres

    Un numar de 19.305 copii s-au nascut in iulie 2014, cu 3.207 (16,6%) mai multi decat in luna precedenta, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

    Numarul persoanelor ale caror decese au fost inregistrate in luna iulie a fost de 19.262, cu 22 mai putine decat in luna iunie 2014.

    Sporul natural a fost pozitiv in luna iulie, de 43 persoane (nascutii-vii avand un excedent fata de decedati), spre deosebire de celelalte luni ale anului in care a fost negativ.

    Numarul deceselor copiilor cu varsta sub un an inregistrate in luna iulie a fost de 140, in scadere cu 1 fata de luna iunie.

    Totodata, la oficiile de stare civila s-au inregistrat in luna iulie 15.527 casatorii, cu 5.473 mai multe decat in luna iunie.

    Numarul divorturilor pronuntate prin hotarari judecatoresti definitive si conform Legii nr. 202/2010 a fost de 1.901, cu 300 mai putine decat in luna precedenta.

    Fata de luna iul...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Moda mamelor dupa 30 de ani. Romancele aleg sa devina mame dupa ce se realizeaza profesional [13-09-2014] - TVRInfo.ro

    Romancele se hotarasc tot mai greu si mai tarziu sa aiba copii. Daca in anii '60, femeile nasteau primul copil in jurul varstei de 20 de ani sau chiar mai devreme, acum varsta medie este de 30 de ani. Medicii avertizeaza, insa, ca sarcina dupa aceasta varsta creste pericolul aparitiei sindromului Down la bebelus.

    Conditii care au creat o adevarata "moda" in Romania: mama dupa 30 de ani. De altfel cifrele arata ca 40% dintre femeile din Romania care au pana in 30 de ani nu au inca un copil. Iar cele care se incumeta dupa aceasta varsta nu fac mai mult de unul.

    Asa am ajuns sa avem in 2013 cel mai mic numar de bebelusi nascuti din ultimii 25 de ani, la jumatate fata de 1989.

    Pe de alta parte, medicii avertizeaza ca odata cu inaintarea in varsta sarcina vine cu mai multe riscuri. Pericolul aparitiei sindromului Down e de trei ori mai mare la un copil nascut de o mama de 35 de ani decat la un copil al unei tinere de 20 de ani. In plus, pot aparea si ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Siria [07-04-2014] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Siria trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine.

    Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Pentru ca hotararea de divort pronuntata de Judecatoria siriana/Tribunalul Religios sirian sa poata fi recunoscuta de autoritatile romane, este necesar ca documentul de divort strain sa fie mai intai supralegalizat, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane (Siria nefiind tara membra a Conventiei de la Haga privind apostila).

    Mai multe detalii despre recunoasterea divortului sirian: Proces de recunoastere a divortului din Siria...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Confirmarea pozitiei exprimata de ARPCC cu privire la dimensionarea programelor de legaturi personale [10-03-2014] - ARPCC

    ARPCC a primit confirmarea oficiala venita din partea biroului de presa al d-nei Roberta Angelilli, vicepresedinte al Parlamentului European, privitoare la sensul art 24 aliniatul 3 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Aceasta confirmare sustine pozitia exprimata constant de catre Asocia?ia Româna pentru Custodia Comuna cu privire la dimensionarea programelor de legaturi personale, in sensul de a se asigura copilului posibilitatea unui acces regulat, consistent si frecvent. Se poate vedea in acest sens Recomandarea nr. 1 a ARPCC, recomandare (pe sugeram tuturor parintilor si avocatilor) sa o supuna atentiei instantelor de judecata la momentul depunerii actelor de divort.

    Aliniatul la care face referire d-na Angelilli in scrisoarea de mai jos este urmatorul:
    "(3) Orice copil are dreptul de a intretine cu regularitate r...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Sentimentul de stabilitate al minorului … utilizare gresita de catre instantele din Romania [18-02-2014] - ARPCC

    De foarte multe ori sentimentul de stabilitate al minorului este citat de catre instantele din Romania ca argument in favoarea pastrarii unui program de legaturi minimal intre copil si parintele nerezident. In mod gresit instantele afirma ca sentimentul de stabilitate al minorului ar fi legat de prezenta sa continua intr-un anume spatiu geografic, general legat strict de locuinta parintelui rezident cu care copilul ar fi "obisnuit" si pe care daca minorul al parasio prea des, conform opiniilor instantei, aceasta ar crea un disconfort copilului. Aceste idei inoculate probabil de catre specialistii INM in mintea judecatorilor de minori nu au nici un fundament stiintific. Exista, din contra, studii psihologice de marca care arata ca sentimentul de stabilitate al minorului este mai degraba legat de predictibilitatea, accesul regulat si continuu al copilului la principalele figuri de atasament : mama, tatal, bunicii, unchii si matul

    Toate studiile moderne privitoare la ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Iordania [13-02-2014] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Regatul Hasemit al Iordaniei, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Iordania trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Mai multe detalii: Proces de recunoastere a divortului din Iordania...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    STUDIU Persoanele divortate trebuie sa fie mai atente cand conduc automobilul [12-02-2014] - Agerpres

    Persoanele divortate risca de doua ori mai mult sa moara in urma unui accident decat cele aflate in cuplu, potrivit unui studiu realizat de universitatile Rice si Pennsylvania din SUA, insa nu se stie deocamdata daca rezultatele pot fi extrapolate si la alte tari, scrie passionsante.be.

    Cercetatorii au comparat datele socio-demografice de la circa 1,3 milioane de victime (de peste 18 ani) implicate in accidente care au cauzat sau nu decese. Incendiu, otravire, intoxicatie, cadere, accident rutier, accident profesional — toate tipurile de accidente au fost luate in considerare.

    Analiza a aratat ca divortul (sau despartirea) duce la un risc dublu de deces in astfel de imprejurari. Explicatia ar consta in faptul ca viata in cuplu actioneaza ca un element protector (sustinere, prudenta, dialog), creand un context cu mai multa siguranta. Izolarea — dupa ruptura — creeaza efectul invers.

    Riscul de deces accidental este mare mai ales in randul celor mai defavorizate...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Liban [03-02-2014] - Portalul www.Avocat-Divort.ro

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Liban, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Liban trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Pentru ca hotararea de divort pronuntata de Tribunalul libanez/certificatul de divort emis de Departamentul Starea civila al Ministerului Afacerilor Interne din Liban sa poata fi recunoascuta de autoritatile romane, este necesar ca documentul de divort strain sa fie mai intai supralegalizat, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane (Liban nefiind tara membra a Conventiei de la Haga privind apostila).

    Mai multe detalii privind procesul de recunoastere a divortului l...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre procesul de recunoastere a divortului din Israel [02-02-2014] - Portalul www.Avocat-Divort.ro

    Un nou material, dedicat demersurilor de recunoastere a divortului din Israel, a fost publicat in Sectiunea Recunoasterea divortului din strainatate.

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Israel, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Israel trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Textul integral al materialului: Despre procesul de recunoastere a ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre legislatia olandeza cu privire la custodia comuna [02-02-2014] - ARPCC

    In aceeasi perioada a deciziei luate de Curtea Europeana, in Olanda se incepea deja implementarea hotararii Curtii Supreme din 4 mai 1984. La 1 ianuarie 1998, a intrat in vigoare o noua dispozitie in codul civil (introdusa prin Actul 1007 din 30 octombrie, Staatsblad 1997, 506, in parlament cu numarul 23 714).

    Regula era ca, dupa divort, parintii sa beneficieze de custodie comuna. O alta urmare, rationala, era aceea ca parintii sa nu beneficieze de custodie comuna dupa divort daca, la momentul divortului, dreptul unuia dintre parinti la custodie a fost suspendat sau anulat de o masura care implica protectia copilului.

    Daca unul dintre parinti vrea custodie unica trebuie sa solicite acest lucru si sa prezinte argumente puternice care sa ii sprijine cererea. In cazurile in care custodia comuna este continuata de ambii parinti – majoritatea cazurilor – judecatorul este imputernicit sa hotarasca cu privire la resedinta copilului. (Articolul 827, Codul Civil de Proce...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Ecuador [26-01-2014] - Portalul www.Avocat-Divort.ro

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Ecuador, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Pentru ca hotararea de divort pronuntata de Instanta ecuadoriana (Tribunal civil, Instanta de Apel sau Curtea Suprema de Justitie) sa poata fi recunoscuta de autoritatile romane, este necesar sa aplicati apostila pe hotararea de divort straina, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane (Ecuador fiind tata membra a Conventiei de la Haga privind apostila).

    Cetateanul roman trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca legalizata judecatoreste, necesara in momentul inregistrarii divortului la Starea civila.

    Textul integral al materialului: Despre recunoasterea divortului din Ecuador...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    2014 va fi al 22-lea an consecutiv de declin populational. Scadem cu 1 roman la fiecare 2 minute si 15 secunde si divortam la fiecare 15 minute [26-01-2014] - HotNews.ro

    Populatia Romaniei la 1 iulie 2014 va fi in jur de 19.450.000 locuitori, cand vom fi cu circa un sfert de milion mai putini fata de 1 iulie 2013 si cu peste 670.000 mai putini fata de 20 octombrie 2011, data ultimului recensamant. Practic, Romania anului 2014 va avea aceeasi populatie ca acum 45 ani (in 1968 eram 19,7 milioane!). Cu alte cuvinte, anul acesta ne vom imputina intr-un ritm sec de: 1 roman la fiecare 2 minute si 15 secunde, citim pe blogul demograffiti unde autorul materialului abordeaza cauzele care vor duce la un declin al populatiei in Romania.

    Daca acest ritm se va metine pe termen lung, atunci populatia Romaniei va fi aceeasi ca dupa razboi in nici 15 ani (in 1946 eram 15,8 milioane).

    Maternitati mai pustii
    Oficial, 2013 este anul cu cele mai putine nasteri de cand exista Romania ca stat modern! Estimarile noastre indica ca acest record nefericit va fi doborat in 2014! Numarul nasterilor va cobori pentru al patrulea an consecutiv...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Recunoasterea divortului elvetian [15-01-2014] - Portalul www.Avocat-Divort.ro

    Intrucat Elvetia, desi este tara europeana, nu este tara membra a Uniunii Europene, cetateanul roman, care a divortat in Elvetia, trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca legalizata judecatoreste, necesara in momentul inregistrarii divortului la Starea civila.

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Elvetia trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Pentru ca sentinta/hotararea de divort pronuntata de Judecatoria/Tribunalul elvetian sa poata fi recunoascuta de autoritatile romane, este necesar sa aplicati apostila pe hotararea de divort straina, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane (Elvetia fiind tara membra a Conventiei de la Haga privind apostila).

    Textul integral al materialu...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Articol despre recunoasterea divortului din Albania [15-01-2014] - Portalul www.Avocat-Divort.ro

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Albania, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Intrucat Albania nu este tara membra a Uniunii Europene, cetateanul roman trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca legalizata judecatoreste, necesara in momentul inregistrarii divortului la Starea civila.

    Pentru ca sentinta/hotararea de divort pronuntata de TRIBUNALUL PROVINCIAL albanez sa poata fi recunoascuta de autoritatile romane, este necesar sa aplicati apostila pe hotararea de divort straina, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane (Albania fiind tara membra a Conventiei de la Haga privind apostila).

    Textul integral al materialului: Despre procesul de recunoastere a divortului din Albania...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Despre procesul de recunoastere a divortului din Albania

    Casatorii laice in Romania, fara preot si biserica [15-01-2014] - Yahoo Romania

    In Romania, fie ca mirii sunt de la oras sau de la sat, nunta tipica include o slujba religioasa la biserica. Proaspat casatoriti la primarie, cei doi vor sa devina un cuplu nu doar in fata societatii, ci si in fata divinitatii in care cred si in interiorul comunitatii religioase din care fac parte. Insa in Romania exista si oameni care aleg sa nu se cunune in biserica, dar care vor totusi sa marcheze acest moment important din viata lor. Solutia a fost sa inlocuiasca ceremonia religioasa cu una laica.

    Practicate de ani buni in Occident, ceremoniile umaniste (numite si laice sau seculare) au aparut si la noi in tara si starnesc tot mai mult interes. In viitor, o asociatie umanista din Romania va dezvolta un serviciu prin intermediul caruia cuplurile care nu sunt interesate de o cununie religioasa vor fi unite simbolic de un maestru de ceremonii.

    Ceremonia laica este, precum cea religioasa, una simbolica. Statul nu recunoaste decât casatoriile incheiate in fata ofi...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Situatia custodiei in Olanda si Belgia [13-01-2014] - Asociatia Romana pentru Custodie Comuna

    Olanda, ca si Norvegia, Germania si alte tari din Vestul Europei, are intr-adevar implementata in dreptul familiei, inca din anul 1998, prezumtia de autoritate parinteasca comuna dupa divort. Dar Olanda are doar o foarte slaba prezumtie de egalitate parinteasca si de ingrijire comuna a copilului post separare (custodie comuna fizica). Aceasta insemna ca, in practica legala, se permite resedinta alternanta doar atunci cand mama este de acord.

    In Olanda, custodia legala comuna a fost introdusa in dreptul familiei de Parlamentul olandez in 1998, aceasta fiind stabilita ca standard pentru autoritatea parinteasca dupa divort. Iar noua lege olandeza privitoare la continuitatea ingrijirii parintesti dupa separare (legea nr. 30145 ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009) a determinat introducerea in dreptul familiei olandez a principiului de baza al egalitatii ambilor parinti si a prezumtiei de egalitate parinteasca (atat inainte cat si dupa divort sau separare si ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Custodia Copilului in Anglia si Romania [09-01-2014] - Asociatia Romana pentru Custodie Comuna

    Conform articolului scris de Robert Whiston, presedinte al FKCE (Father Knowledge Center Europe) sistemul protectiei copilului aflat in divort este in prezent superior in Romania fata de cel din Anglia prin faptul ca in cazul in care parintii se inteleg cu privire la un aranjament de tip locuinta alternanta (custodie fizica legala) judecatorii accepta in general astfel de cazuri iar legea le permite.

    "Romanians new civil code allowed for "a presumption" that joint legal custody is in the best interest of the child (which is where Britain is at present), but later allowed joint physical custody (i.e. shared custody) if both parents agree to such deal. In which case, Britain has now been overtaken by Romania, according to this report from Codin Baltagan, in Bucharest."

    De remarcat ca Anglia este departe de a fi insa un standard de bune practici in Europa. tarile nordice, Franta, Olanda si Belgia ar putea fi mai degraba catalogate ca fiind tarile cu un ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre procesul de recunoastere a divortului din Norvegia [28-12-2013] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Intrucat Norvegia nu este o tara a Uniunii Europene, divortul efectuat de cetateanul roman in Norvegia trebuie mai intai recunoscut printr-o hotarare de exequator, emisa de Tribunalul competent din Romania.

    entru ca sentinta/hotararea de divort pronuntata de prefectul/guvernatorul norvegian sa poata fi recunoascuta de autoritatile romane, este necesar sa aplicati apostila pe hotararea de divort straina, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane (Norvegia fiind tata membra a Conventiei de la Haga privind apostila).

    Cetateanul roman trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca legalizata judecatoreste, necesara in momentul inregistrarii divortului la Starea civila.

    Mai multe detalii: Proces de recunoastere a divortului din Norvegia...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre procesul de recunoastere a divortului din Argentina [27-12-2013] - Portalul www.Avocat-Divort.ro

    Un nou material a fost publicat in cadrul sectiunii Recunoasterea divortului din strainatate, dedicat procesului de recunoastere a divortului din Argentina.

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Argentina, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Pentru ca hotararea de divort pronuntata de Tribunalul argentinian de prima instanta (sau sentinta de divort pronuntata de Camera notariala argentiniana) sa poata fi recunoascuta de autoritatile romane, este necesar sa aplicati apostila pe hotararea de divort straina, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane (Argentina fiind tata membra a Conventiei de la Haga privind apostila).

    Textul integral al materialului: Proces de recunoastere a divortului din Argentina...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    INSCOP: 75% dintre romani, de acord cu ideea ca "o femeie batuta poate in orice moment sa se desparta de sot" [27-12-2013] - Agerpres

    Violenta in familie este un fenomen ingrijorator, releva un sondaj INSCOP Research, 43,5% dintre romani declarand ca au cunostinta de cazuri de violenta domestica in acest an, majoritatea fiind de acord cu ideea ca "o femeie batuta poate in orice moment sa se desparta de sotul ei".

    Astfel, 43,5% dintre romani sustin ca "de la inceputul acestui an (2013), au auzit printre cunostinte sau in zona in care locuiesc de situatii de violenta in familie", 44,5% nu au auzit de astfel de cazuri in proximitatea lor anul acesta, in timp ce 12% au ales sa nu raspunda.

    Din totalul celor 43,5% care au afirmat ca au cunostinta de cazuri de violenta domestica, 65,9% au spus ca in cazul despre care au auzit victima era o sotie, 37,9% ca victima era un copil, 19,7% un batran, 4,4% un sot. 2,8% au ales raspunsul "altcineva", iar 7,7% nu au ales nicio varianta de raspuns.

    Rugati sa isi exprime acordul/dezacordul fata de o serie de afirmatii care ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Custodia comuna in Republica Ceha. Evolutia procesului de custodie comuna ceh [17-12-2013] - ARPCC

    Ingrijirea comuna a copiilor, adesea mentionata ca custodie comuna, ar trebui sa se intensifice in Republica Ceha, mai ales dupa schimbarea legislativa din 2011.

    In luna iunie a acelui an Camera Inferioara a Parlamentului ceh (Camera Deputatilor) a modificat legea privind familia in ceea ce priveste cuplurile divortate care au copii. Asa cum am vazut anterior de atâtea ori in alte tari, argumentul folosit in Republica Ceha de catre oponentii custodiei fizice comune este ca copiii ar trebui sa-si schimbe constant domiciliul, ceea ce, pretind ei, nu ducea la o dezvoltare sanatoasa. Literatura la nivel mondial arata ca aceasta teama este neadevarata si falsa.

    Autorul amendamentului, Pavel Stanek, aflat in fruntea partidului Civic Democrat, a subliniat faptul ca instantele cehe plaseaza de obicei copiii in custodia mamelor fara a justifica aceasta decizie [o caracteristica mult prea familiara restului Europei - comentariul autorului].

    In Republica...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Mexic si din Maroc [14-12-2013] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Portalul www.Avocat-divort.ro a publicat doua noi materiale dedicate procedurii de recunoastere in Romania a divortului pronuntat de instantele straine:

  • recunoastere a divortului din Mexic
  • recunoastere a divortului din Maroc

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Mexic sau Maroc trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Mai multe detalii:
  • Recunoastere divort din Maroc
  • Recunoastere divort din Mexic...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

  • INS: Femeile din Romania se casatoresc la 27 de ani, iar barbatii la 30 de ani si divorteaza la 37 si respectiv 41 de ani [12-12-2013] - Agerpres

    Varsta medie la care se casatoresc prima oara femeile din Romania se situeaza intre 26 si 27 de ani, iar la barbati este de 29-30 de ani, in timp ce divorturile se produc in medie la varsta de 40,4 ani pentru barbati si la 36,7 ani pentru femei, potrivit datelor Institutului National de Statistica /INS/.

    Durata medie a unei casatorii care se termina cu un divort este de 13,2 ani. In totalul barbatilor care divorteaza, ponderile cele mai mari le au cei intre 30 si 34 de ani — 20,8%, intre 35 si 39 de ani — 20,8% si cei intre 40 si 44 de ani — 19,2%, in timp ce la femei ponderile cele mai mari le au cele intre 30 si 34 de ani — 20,5% si cele intre 24 si 29 de ani — 18,2%.

    Nici persoanele peste 60 de ani nu stapanesc armonia in cuplu si nu au ajuns la intelepciunea suprema, ponderea barbatilor divortati fiind de 4%, iar a femeilor — 2,2%.

    In 2012, in Romania au fost inregistrate 31.324 divorturi si 107.800 casatorii....

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Studiu australian - aranjamentele de tip custodie comuna fizica [12-12-2013] - Asociatia Romana pentru Custodie Comuna

    Custodia comuna fizica a copiilor aproape ca s-a dublat in ultima decada. Parintii separati care impart fizic custodia copiilor par a gestiona totul mult mai mult pe cale amiabila, cu o rata sensibil mai scazuta a conflictelor cu fostii parteneri si relatii mult mai prietenesti si cooperante cu toti cei din jurul lor.

    Cercetarile specialistilor de la Universitatea Nationala Australiana (UNA) au demonstrat ca in randul parintilor care s-au separat in ultima parte a anului 2009 numai 15 % dintre ei au ramas in conflict sau se tem de fostii parteneri. Aceasta comparativ cu aproape 1/3 din partenerii care s-au separat in ultima parte a anului 2006. Cifrele, bazate pe numarul de persoane care s-au inregistrat la Agentia de Protectie a Copilului, au aratat de asemenea existenta unui numar crescut de parinti separati ramasi in relatii prietenesti si de cooperare. Cifrele au crescut de la aproape 50% dintre parintii despartiti in anul 2006 la 61% trei ani mai tarziu.

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Brazilia [11-12-2013] - Portalul www.Avocat-Divort.ro

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Brazilia, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Brazilia trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Textul integral al materialului: Proces de recunoastere a divortului din Brazilia...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    1.500 de casatorii si peste 1.000 de divorturi pe cale administrativa s-au inregistrat anul acesta in Bucuresti [06-12-2013] - Hotnews.ro

    11.500 de casatorii si peste 1.000 de divorturi pe cale administrativa s-au inregistrat anul acesta in Bucuresti, potrivit Agerpres. Cele mai multe casatorii s-au inregistrat in sectorul 3, iar lider la divorturi pe cale administrativa este sectorul 4 din Capitala.

    Pana pe 12 noiembrie la Directia Generala de Stare Civila si Evidenta a Persoanei sector 1 au fost oficiate 1.252 de casatorii si 191 de divorturi pe cale administrativa. In 2012 la aceeasi institutie s-au oficiat 1.328 de casatorii si s-au inregistrat 152 de divorturi, iar in 2011- 1.228 de casatorii si 161 de divorturi..

    In sectorului 2, anul acesta, in intervalul 3 ianuarie - 9 noiembrie au fost oficiate 2.229 de casatorii, iar in perioada 3 ianuarie - 6 noiembrie au fost inregistrate 191 de divorturi pe cale administrativa. In 2012 au fost oficiate 2.352 de casatorii si 240 de divorturi, iar in 2011- 2.476 de casatorii si 358 de divorturi.

    Servicul Stare Civila sector 3 a oficiat in perio...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Africa de Sud [06-12-2013] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Africa de Sud, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Africa de Sud trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Pentru ca hotararea de divort sud-africana sa poata fi recunoascuta de autoritatile romane, este necesar ca, in prealabil, sa aplicati apostila pe hotararea de divort straina (decizia de desfacere a casatoriei), inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane.

    Mai multe detalii: Proces de recunoastere a divortului din Africa de Sud
    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Rusia [05-12-2013] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Rusia trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Pentru ca hotararea de divort rusa sa poata fi recunoascuta de autoritatile romane, nu mai este necesar sa aplicati apostila pe hotararea de divort straina, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane.

    Cetateanul roman trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca legalizata judecatoreste, necesara in momentul inregistrarii divortului la Starea civila.

    Textul integral al materialului publicat de Portalul www.Avocat-divort.ro: Proces de recunoastere a divortului din Rusia...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Egipt [04-12-2013] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Egipt trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine/certificatului de divort emis de autoritatea din Egipt. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Pentru ca certificatul de divort egiptean sa poata fi recunoascut de autoritatile romane, este necesar sa aplicati apostila pe hotararea de divort straina, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane.

    etateanul roman trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca legalizata judecatoreste, necesara in momentul inregistrarii divortului la Starea civila.

    Textul integral al articolului publicat in sectiunea Recunoasteri: Despr...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    O persoana provenita dintr-o familie numeroasa este mai bine pregatita pentru viata de cuplu [04-12-2013] - Agerpres

    O persoana ce are mai multi frati si surori este mai bine pregatita pentru viata de cuplu decat una care a fost singura la parinti, iar probabilitatea unui divort este mai mica - este concluzia la care a ajuns profesorul Doug Downey, sociolog la Universitatea din Ohio, citat luni de passionsante.be.

    El a studiat datele referitoare la circa 60.000 de americani, intervievati intre anii 1972 si 2012. Dupa ce a luat in considerare factori ca educatia, statutul socio-economic, structura familiala, originea etnica, varsta in momentul casatoriei si convingerile religioase, profesorul considera ca, indiferent de generatie, fiecare frate si sora in plus asigura o "protectie" impotriva riscului de divort. El a cuantificat chiar scaderea acestui risc la 2% pe membru de familie in plus.

    Autorul studiului arata ca apartenenta la o familie numeroasa duce la dezvoltarea unui ansamblu de "competente de negociere" in relatii si indeosebi in conflicte. Acest lucru ar spori empatia ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Un nou materiale dedicat exequator-ului de divort: divortul din Republica Moldova [02-12-2013] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Un nou materiale dedicat exequator-ului de divort a fost publicat in Sectiunea Recupasterilor hotararilor straine de deivort: recunoasterea divortului din Republica Moldova.

    nainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Republica Moldova trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Datorita unei Conventii bilaterale existente intre Romania si Republica Moldova, pentru ca hotararea de divort moldoveneasca sa poata fi recunoascuta de autoritatile romane, nu este necesar sa aplicati apostila pe hotararea de divort straina, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane.

    Mai multe detalii: Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Turcia [01-12-2013] - Portalul www.Avocat-Divort.ro

    etatenii romani, care au efectuat divortul in Turcia, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane. Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Turcia trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Pentru ca hotararea de divort turca sa poata fi recunoascuta de autoritatile romane, este necesar sa aplicati apostila pe hotararea de divort straina, inainte de prezentarea ei in fata autoritatilor romane.

    Cetateanul roman trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca legalizata judecatoreste, necesara in momentul inregistrarii divortului la Starea civila.

    Mai multe detalii legate de demersul de recunoastere a divortului din Turcia: Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Recunoastere a divortului din SUA [22-11-2013] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Statele Unite ale Americii (USA), trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in SUA trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.

    Hotararea de divort americana trebuie in prealabil apostilata la Departamentul de Stata american, pentru a putea intra in procedura recunoasterii ei pe teritoriul Romaniei.

    Mai multe detalii: Proces de recunoastere a divortului din SUA. Recunoastere divort din America...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din Canada [22-11-2013] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Canada, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Canada trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila. Hotaraea de divort din Canada trebuie in prealabil sa fi trecut prin procedura supralegalizarii (Canada nefiind membra a Conventiei de la Haga priving apostilarea).

    Portalul www.avocat-divort.ro va prezinta mai multe detalii legate de procesul de recunoastere a divortului din Canada: Proces de recunoastere a divortului din Canada...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Un nou articol dedicat Recunoasterii divortului din Japonia [20-11-2013] - Portalul www.Avocat-divort.ro

    Cetatenii romani, care au efectuat divortul in Japonia, trebuie sa isi inregistreze schimbarea starii civile si la autoritatile romane.

    Inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in Japonia trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila. Recunoasterea divortului din Japonia printr-un proces la Tribunal trebuie efectuata indiferent de modul in care s-a efectuat divortul japonez: pe cale administrativa sau prin instanta.

    Cetateanul roman trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca legalizata judecatoreste, necesara in momentul inregistrarii divortului la Starea civila.

    Mai multe detalii: Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre recunoasterea divortului din strainatate [18-11-2013] - Portalul www.Avocat-Divort.ro

    Portalul de divort, www.Avocat-Divort.ro a lansat sectiunea dedicata demersurilor de Recunoastere a hotararilor straine de divort in Romania.

    Pentru cetatenii romani care au divortat in tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene, este necesara initierea unui procesul la Tribunalul competent, pentru recunoasterea hotararii straine de divort sau a documentului strain de divort/stare civila.

    Dupa finalizarea cu succes a procesului de recunoastere, cetateanul roman trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca legalizata judecatoreste, necesara in momentul inregistrarii divortului la Starea civila.

    Textul integral al materialului: Proces de recunoasterea divortului din strainatate...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Legea 257/2013 aduce completari privind protectia si promovarea drepturilor copilului [18-11-2013] - Portalul www.DreptOnline.ro

    In Monitorul Oficial Partea I nr. 607/2013 a fost publicata Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

    Astfel, in determinarea interesului superior al copilului, se au in vedere cel putin urmatoarele:

  • nevoile de dezvoltare fizica, psihologica, de educatie si sanatate, de securitate si stabilitate si apartenenta la o familie;
  • opinia copilului, in functie de varsta si gradul de maturitate;
  • istoricul copilului, avand in vedere, in mod special, situatiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice alta forma de violenta asupra copilului, precum si potentialele situatii de risc care pot interveni in viitor;
  • capacitatea parintilor sau a persoanelor care urmeaza sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului de a raspunde nevoilor concrete ale acestuia;
  • mentinerea relatiilor personale cu persoanele fata de care copilul a dezvoltat relatii de atasament.

    In ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

  • Taxele de timbru pentru divort au crescut de la 1 iulie 2013 [31-07-2013] - Portalul DreptOnline.ro

    Incepand cu data de 1 iulie 2013, taxele de timbru s-au modificat, in baza OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

    Astfel, conform noilor prevederi, taxele judiciare de timbru pentru unele actiuni si cereri referitoare la raporturile de familie sunt urmatoarele:
    a) pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. a) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare Codul civil — 200 lei;
    b) pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit.
    b) si c) din Codul civil — 100 lei;
    c) pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. d) din Codul civil — 50 lei;
    d) cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii — 50 lei;
    e) pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii pari...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Despre Divortul din strainatate [27-10-2012] - www.DreptOnline.ro

    Portalui DreptOnline.ro a publicat un interesant material dedicat realizarii din strainatate a divortului in Romania.

    Astfel, se poate efectua divortul in Romania in una din conditiile:

  • cand cel care initiaza divortul din strainatate este cetatean roman
  • cand celalalt sot locuieste in Romania
  • cand ambii soti sunt cetateni romani, indiferent daca locuiesc sau nu pe teritoriul Romaniei

    De asemenea, se mentioneaza ca, in cazul cetatenilor romani casatoriti cu cetateni straini, membri ai UE, se poate divorta in Romania doar daca unul dintre soti locuieste stabil (cel putin de 6 luni sau 1 an, in functie de situatie) in Romania.

    Textul integral al articolului: Divortul din strainatate ...

    Stirea completa si 1 comentariu [click]
    Redactor: Admin

  • Despre recunoasterea divortului din strainatate [27-10-2012] - av. Magdalena Popeanga

    Portalul de divort a publicat un nou material, dedicat recunoasterii divortului din strainatate.

    Astfel, cetatenii romani sunt obligati sa isi declare in fata autoritatilor romane, orice schimbare de stare civila survenita in afara tarii. Intre aceste schimbari in cadrul starii civile se numara si divortul pronuntat de autoritati si instante din strainatate.

    In functie de situatie, divortul efectuat in strainatate se poate direct transcrie la Starea Civila sau este nevoie mai intai de un proces in instanta de recunoastere - exequator a divortului pe teritoriul Romaniei.

    Daca divortul s-a efectuat intr-o tara din afara Uniunii Europene, va fi necesar mai intai un proces in instanta pentru recunoasterea divortului din strainatate - exequator divort.

    Termenul exequator - exequatur este specific in Dreptul International Pri...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Legea 25/2012, ce aduce modificari importante privind protectia impotriva violentei in familie, a intrat in vigoare [13-05-2012] - DreptOnline.ro

    Legea 25/2012 privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie a intrat in vigoare, implinindu-se termenul de 60 de zile, trecut de la data publicarii Legii in Monitorul Oficial.

    Violenta in familie reprezinta orice actiune sau inactiune intentionata, cu exceptia actiunilor de autoaparare ori de aparare, manifestata fizic sau verbal, savarsita de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca ori poate cauza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice, inclusiv amenintarea cu asemenea acte, constrangerea sau privarea arbitrara de libertate.

    Victima violentei in familie are dreptul:

  • la respectarea personalitatii, demnitatii si a vietii sale private;
  • la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale;
  • la protectie speciala, adecvata situatiei si nevoilor sale;
  • la servicii de consiliere, ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

  • Noi reglementari privind protectia impotriva violentei domestice, in Legea 25/2012 [16-03-2012] - DreptOnline.ro

    Noua Lege 25/2012 privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, aduce serioase modificari privind masurile ce pot fi luate impotriva celor care savarsesc abuzuri fizice, psihice sau chiar economice, in domeniul conjugal, introducand, intre alte masuri importante, posibilitatea obtinerii in regim de urgenta a unui ordin de restrictie impotriva agresorilor.

    Astfel, legea specifica faptul ca persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri – obligatii sau interdictii:

  • evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
  • reintegrarea victimei...

    Stirea completa si 1 comentariu [click]
    Redactor: Admin

  • Ministerul Justitiei: Reuniune de lucru privind consolidarea cooperarii internationale in materia obligatiilor de intretinere [16-03-2012] - Agerpres

    Ministerul Justitiei (MJ) organizeaza, in perioada 19-21 martie, la Bucuresti, prima reuniune de lucru in cadrul proiectului Consolidarea cooperarii judiciare internationale in materia obligatiilor de intretinere.

    Potrivit unui comunicat al MJ transmis vineri AGERPRES, evenimentul este primul din seria celor patru ce urmeaza a fi organizate in cadrul acestui proiect implementat de Ministerul Justitiei, in calitate de coordonator, in parteneriat cu ?coala Nationala a Magistraturii din Franta si Conferinta de Drept International Privat de la Haga si finantat de Comisia Europeana in Programul Specific 'Justitie civila'.

    Scopul reuniunilor de lucru este de a elabora un ghid si o brosura informativa incluzand informatii privind implementarea Regulamentul (CE) nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor si cooperarea in materie de obligatii de intretinere, Conventia de la Haga ...

    Stirea completa si 0 comentarii [click]
    Redactor: Admin

    Arhiva stiri: |   1 .. 50  |   51 .. 100  |   101 .. 150  |   151 .. 200  |   201 .. 250  |




    Intrare cont
    Creare cont nou
    Avocat divort Romanian divorce lawyer - English Divorcio de un ciudadano rumano Divorzio di cittadino rumeno

    Pentru programari si detalii ne puteti contacta:

    Telefon: (+4) 0722.811.665
    Email: office@avocat-divort.ro
    Web: Formular contact




    Sediu Cabinet avocat Magdalena Popeanga

    Bucuresti, sect. 3
    str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
    Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
    Harta Google Maps Cabinet av. Magdalena Popeanga

    Click pentru Harta locatie Cabinet avocat divort - Av. Magdalena Popeanga
    [click pe Harta]




    Venim in sprijinul dvs pentru un divort civilizat. Sfaturi:

    * Cautati sa obtineti acordul sotului/sotiei dvs cu privire la realizarea divortului
    * Evitati orice confruntare verbala cu sotul/sotia dvs pe intreaga durata a procesului
    * Porniti de la premisa ca pensia de intretinere ce se va stabili este un drept al copilului dvs




    Info util divort

    * Cererea de divort se depune la Judecatorie
    * Taxa de timbru pentru divort este cuprinsa intre 50 lei si 200 lei
    * Asistenta unui avocat nu este obligatorie dar este recomandabila




    Ultimele stiri - divort

    03-Mai: Despre probleme ivite in practica privind procedura de recunoastere pe teritoriul Romaniei a efectelor hotararilor straine privind desfacerea casatoriei prin divort
    03-Mai: Articol dedicat legislatiei din Canada cu privire la divort
    28-Nov: Materiale dedicate inregistrarii divorturilor din Finlanda si Suedia in evidentele Starii civile romane
    28-Nov: Ce omoara o relatie si cum ajungem sa fim singuri in cuplu. Cum putem depasi acesta situatie fara sa ajungem la divort
    28-Nov: Primarie pagubita de un divort






    Sitemap



    Cabinet de Avocat MAGDALENA POPEANGA
    Baroul Bucuresti

    str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
    Bucuresti, sect. 3
    Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
    Email: office@avocat-divort.ro
    Harta


    www.Avocat-Divort.ro

    Website administrat de
    ALIOTH SOFTWARE


    2 useri online