Cabinet Avocat Magdalena Popeanga, avocat Bucuresti Romania AVOCAT DIVORT
www.Avocat-Divort.ro
Contact Avocat Magdalena Popeanga, contact avocat Bucuresti Romania

Divortul cu copil minor

Trebuie mentionat inca din primul rand faptul ca, conform Codul Civil, Statul apara interesul superior al copilului si manifesta deosebita grija pentru cresterea si educarea tinerei generatii.

Daca cei doi soti nu fac solicitari pentru incredintarea catre unul dintre ei a copilului, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.

Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
Incredintarea catre unul dintre parinti, la cererea acestora Daca insa, cel putin unul dintre parinti solicita incredintarea copilului, instanta va decide cu privire la acest aspect, in urma unei analize detaliate a situatiei copilului.

In procesul de luare a deciziei privind incredintarea (termen folosit popular: custodie) copilului minor in cazul unui divort, precum si stabilirea unei obligatii de intretinere si folosire a locuintei, instanta va tine cont si de interesul superior al copilului.

Dupa cum am mentionat si in cadrul sectiunii dedicate aspectelor generale privind divortul, incredintarea minorului din casatorie se stabileste in hotararea finala a instantei privind divortul. Trebuie subliniat, insa, ca cele doua aspecte (divortul propriu-zis si incredintarea copiilor minori din casatorie catre unul dintre parinti) sunt privite oarecum separat, chiar daca, privit din exterior, cele doua cauze se judeca in acelasi timp.
Implicarea copilului minor in procesul de divort
Pe langa aspectul, extrem de important, legat de implicarea emotionala a copilului pe parcursul unui proces de divort, in anumite conditii, legea solicita si o implicare minima directa in cadrul procesului. Astfel, pentru minorii cu varste mai mari de 10 ani, instanta va solicita o discutie directa cu minorul, intr-un spatiu privat al Judecatoriei, in care se va incerca aflarea opiniei minorului legata de incredintarea sa catre unul dintre parinti.

Implicarea minorului in mod direct in procesul de divort, de catre unul dintre parinti, constituie, de cele mai multe ori, o agresiune emotionala, fie ea si indirecta, asupra acestuia, putand fi, in anumite cazuri, penalizata sau criticata de catre instanta.

Ambii parinti trebuie sa plece de la premisa ca minorul este si va fi intotdeauna copilul lor si ca ambii au atat obligatia cat si dreptul de a se implica in cresterea si educarea sa, gradul de implicare fiind stabilit de catre instanta.
Interesul copilului minor in procesul de divort
O multitudine de factori definesc cadrul general al interesului superior al copilului minor in cadrul format de un proces de divort. De la caz la caz, in functie de cei doi parinti si de situatia lor exacta, de starea de fapt, interesul copilului minor poate fi conturat si de o serie de elemente precum:
 • conditiile pe care parintele i le poate oferi pentru crestere si educare
 • mediul in care va creste si se va dezvolta
 • relatiile personale pe care le are copilul cu parintele
 • posibilitatea parintelui de a se implica in procesul de educare si dezvoltare a copilului

  Nu se poate defini o "reteta" cu caracter general in acest sens. Fiecare situatie are specificul ei, dat de cadrul existent anterior in familia minorului, de cadrul preconizat in familia parintelui catre care va fi incredintat, precum si de o multitudine de alti factori.

  Nu trebui uitat insa faptul ca copilul minor nu trebuie implicat mai mult decat este absolut necesar in procesul de divort, nu trebuie sa treaca prin si mai multe implicatii emotionale decat deja trece. Sfatul cel mai bun pe care vi-l putem da este aceea de a incerca sa efectuati un divort civilizat, sa va intelegeti asupra tuturor aspectelor implicate de divort si sa cautati sa ii asigurati copilului minor o cat mai mare liniste sufleteasca si emotionala, bazata pe adevar si obiectivitate.
  Nota: Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
  TELEFON (+ 4) 0722.811.665, Formular online sau email: office@avocat-divort.ro


  Actualizat cu prevederile Noului Cod Civil, de la 1 octombrie 2011


 • Intrare cont
  Creare cont nou
  Avocat divort Romanian divorce lawyer - English Divorcio de un ciudadano rumano Divorzio di cittadino rumeno

  Pentru programari si detalii ne puteti contacta:

  Telefon: (+4) 0722.811.665
  Email: office@avocat-divort.ro
  Web: Formular contact
  Sediu Cabinet avocat Magdalena Popeanga

  Bucuresti, sect. 3
  str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
  Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
  Harta Google Maps Cabinet av. Magdalena Popeanga

  Click pentru Harta locatie Cabinet avocat divort - Av. Magdalena Popeanga
  [click pe Harta]
  Venim in sprijinul dvs pentru un divort civilizat. Sfaturi:

  * Cautati sa obtineti acordul sotului/sotiei dvs cu privire la realizarea divortului
  * Evitati orice confruntare verbala cu sotul/sotia dvs pe intreaga durata a procesului
  * Porniti de la premisa ca pensia de intretinere ce se va stabili este un drept al copilului dvs
  Info util divort

  * Cererea de divort se depune la Judecatorie
  * Taxa de timbru pentru divort este cuprinsa intre 50 lei si 200 lei
  * Asistenta unui avocat nu este obligatorie dar este recomandabila
  Ultimele stiri - divort

  03-Mai: Despre probleme ivite in practica privind procedura de recunoastere pe teritoriul Romaniei a efectelor hotararilor straine privind desfacerea casatoriei prin divort
  03-Mai: Articol dedicat legislatiei din Canada cu privire la divort
  28-Nov: Materiale dedicate inregistrarii divorturilor din Finlanda si Suedia in evidentele Starii civile romane
  28-Nov: Ce omoara o relatie si cum ajungem sa fim singuri in cuplu. Cum putem depasi acesta situatie fara sa ajungem la divort
  28-Nov: Primarie pagubita de un divort


  Sitemap  Cabinet de Avocat MAGDALENA POPEANGA
  Baroul Bucuresti

  str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
  Bucuresti, sect. 3
  Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
  Email: office@avocat-divort.ro
  Harta


  www.Avocat-Divort.ro

  Website administrat de
  ALIOTH SOFTWARE


  3 useri online