Cabinet Avocat Magdalena Popeanga, avocat Bucuresti Romania AVOCAT DIVORT
www.Avocat-Divort.ro
Contact Avocat Magdalena Popeanga, contact avocat Bucuresti Romania

Custodia comuna in Republica Ceha. Evolutia procesului de custodie comuna ceh

Cautare stiri:


Custodia comuna in Republica Ceha. Evolutia procesului de custodie comuna ceh
17-12-2013
Sursa: ARPCC

------------------
Ingrijirea comuna a copiilor, adesea mentionata ca custodie comuna, ar trebui sa se intensifice in Republica Ceha, mai ales dupa schimbarea legislativa din 2011.

In luna iunie a acelui an Camera Inferioara a Parlamentului ceh (Camera Deputatilor) a modificat legea privind familia in ceea ce priveste cuplurile divortate care au copii. Asa cum am vazut anterior de atâtea ori in alte tari, argumentul folosit in Republica Ceha de catre oponentii custodiei fizice comune este ca copiii ar trebui sa-si schimbe constant domiciliul, ceea ce, pretind ei, nu ducea la o dezvoltare sanatoasa. Literatura la nivel mondial arata ca aceasta teama este neadevarata si falsa.

Autorul amendamentului, Pavel Stanek, aflat in fruntea partidului Civic Democrat, a subliniat faptul ca instantele cehe plaseaza de obicei copiii in custodia mamelor fara a justifica aceasta decizie [o caracteristica mult prea familiara restului Europei - comentariul autorului].

In Republica Ceha un procent de aproximativ 90% dintre copii sunt dati in grija mamei dupa divort, procent comun celor mai multe tari din Europa.

Pavel Stanek a subliniat ca instantele cehe au acordat custodia fizica comuna numai unui procent de 3% dintre cazuri (desi se presupune nivelul de cereri in aceasta tara este considerat a fi mult mai mare). Din nou, comisarul pentru drepturile omului din guvernul ceh de la acea vreme, Monika Simunkova, a criticat amendamentul. “Fiecare caz”, a spus ea, “are nevoie de o abordare individuala”. Suna bine in teorie dar acesta este argumentul considerat in Marea Britanie (ca si in alte parti) ca fiind un obstacol prea mare in reformarea divortului – si totusi de la acea data se insista asupra lui in probleme de custodie.

Rezultatul consta intr-un regim de divorturi in Marea Britanie care este mult prea rapid si anonim, si un regim de custodie care este nedrept si imposibil de depasit.

Republica Ceha, care are o reprezentare proportionala a sistemului de vot, are un parlament este format din doua camere, ambele alese prin alegeri directe.

 • Camera Inferioara: Camera Deputatilor, formata din 200 de deputati.
 • Camera Superioara: Senatul, format din 81 de senatori.

  Camera Inferioara a Parlamentului ceh are in prezent o conducere de centru-dreapta care, de asemenea, a ridicat obiectii cu privire la proiectul de lege, semnalând ca instanta ar trebui sa ia in considerare dorinta copilului inainte de a decide asupra custodiei fizice comune.

  Guvernul de centru-dreapta a ridicat, de asemenea, obiectii cu privire la proiectul de lege subliniind ca instanta ar trebui sa ia in considerare dorinta copilului inainte de a decide cu privire la custodia fizica comuna. S-a spus ca fara indeplinirea acestei conditii Republica Ceha poate incalca Conventia ONU privind drepturile copilului si Conventia Europeana privind exercitarea drepturilor copiilor. Cu toate acestea, se trece cu vederea faptul ca in ambele documente, sunt scrise cu litere mici clauze care permit tarilor semnatare sa modifice respectarea tratatului pentru a se potrivi cu obiceiurile si legile locale.

  N.B. Se face tot mai mult o distinctie intre ingrijirea comuna si custodia comuna. Literatura de specialitate la nivel mondial inclina spre termenul de ingrijire comuna (shared care) in care unul din parinti are minimum 35% din timp alocat copilului [aceasta inseamna dreptul de a gazdui copilul si dreptul ca minorul sa doarma peste noapte la respectivul parinte pentru minimum 35% din noptile din an], iar celalalt parinte, in restul timpului. In aceasta situatie beneficiile tutelei si virtutile custodiei pot deveni mai putin importante. Termenul de custodie comuna pare a fi folosit ca termen generic pentru a-l distinge de termenul de custodie unica materna si nu implica nicio diviziune a custodiei sau a timpului, dar presupune, de asemenea, o implicare mai mare a tatalui.

  Detalii
  Autor: ARPCC, Bucuresti, ROMANIA
  Web: arpcc.ro
  Documentul original in limba engleza poate fi consultat aici http://mensaid.wordpress.com/2013/11/27/4/

 • Comentarii introduse
  Introduce un comentariu


  Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat - Login  Pagina de stiri  Intrare cont
  Creare cont nou
  Avocat divort Romanian divorce lawyer - English Divorcio de un ciudadano rumano Divorzio di cittadino rumeno

  Pentru programari si detalii ne puteti contacta:

  Telefon: (+4) 0722.811.665
  Email: office@avocat-divort.ro
  Web: Formular contact
  Sediu Cabinet avocat Magdalena Popeanga

  Bucuresti, sect. 3
  str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
  Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
  Harta Google Maps Cabinet av. Magdalena Popeanga

  Click pentru Harta locatie Cabinet avocat divort - Av. Magdalena Popeanga
  [click pe Harta]
  Venim in sprijinul dvs pentru un divort civilizat. Sfaturi:

  * Cautati sa obtineti acordul sotului/sotiei dvs cu privire la realizarea divortului
  * Evitati orice confruntare verbala cu sotul/sotia dvs pe intreaga durata a procesului
  * Porniti de la premisa ca pensia de intretinere ce se va stabili este un drept al copilului dvs
  Info util divort

  * Cererea de divort se depune la Judecatorie
  * Taxa de timbru pentru divort este cuprinsa intre 50 lei si 200 lei
  * Asistenta unui avocat nu este obligatorie dar este recomandabila
  Ultimele stiri - divort

  03-Mai: Despre probleme ivite in practica privind procedura de recunoastere pe teritoriul Romaniei a efectelor hotararilor straine privind desfacerea casatoriei prin divort
  03-Mai: Articol dedicat legislatiei din Canada cu privire la divort
  28-Nov: Materiale dedicate inregistrarii divorturilor din Finlanda si Suedia in evidentele Starii civile romane
  28-Nov: Ce omoara o relatie si cum ajungem sa fim singuri in cuplu. Cum putem depasi acesta situatie fara sa ajungem la divort
  28-Nov: Primarie pagubita de un divort


  Sitemap  Cabinet de Avocat MAGDALENA POPEANGA
  Baroul Bucuresti

  str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
  Bucuresti, sect. 3
  Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
  Email: office@avocat-divort.ro
  Harta


  www.Avocat-Divort.ro

  Website administrat de
  ALIOTH SOFTWARE


  2 useri online