Cabinet Avocat Magdalena Popeanga, avocat Bucuresti Romania AVOCAT DIVORT
www.Avocat-Divort.ro
Contact Avocat Magdalena Popeanga, contact avocat Bucuresti Romania

Sentimentul de stabilitate al minorului … utilizare gresita de catre instantele din Romania

Cautare stiri:


Sentimentul de stabilitate al minorului … utilizare gresita de catre instantele din Romania
18-02-2014
Sursa: ARPCC

------------------
De foarte multe ori sentimentul de stabilitate al minorului este citat de catre instantele din Romania ca argument in favoarea pastrarii unui program de legaturi minimal intre copil si parintele nerezident. In mod gresit instantele afirma ca sentimentul de stabilitate al minorului ar fi legat de prezenta sa continua intr-un anume spatiu geografic, general legat strict de locuinta parintelui rezident cu care copilul ar fi "obisnuit" si pe care daca minorul al parasio prea des, conform opiniilor instantei, aceasta ar crea un disconfort copilului. Aceste idei inoculate probabil de catre specialistii INM in mintea judecatorilor de minori nu au nici un fundament stiintific. Exista, din contra, studii psihologice de marca care arata ca sentimentul de stabilitate al minorului este mai degraba legat de predictibilitatea, accesul regulat si continuu al copilului la principalele figuri de atasament : mama, tatal, bunicii, unchii si matul

Toate studiile moderne privitoare la psihologia copiilor aflati in divort concura privitor la aspectul ca "sentimentul de stabilitate emotionala" a copilului nu inseamna ca acesta trebuie sa petreaca majoritatea timpului cu un parinte (fie el principala figura de atasament) intr-o singura locuinta ci inseamna ca este necesar ca minorul sa aiba interactiuni ample, regulate, frecvente cu ambele figuri de atasament, adica si cu parintele nerezident.

Faptul ca minorii locuiesc permanent cu figura principala de atasament nu inseamna ca relatia cu cealalta figura de atasament trebuie redusa la o interactiune simbolica de doar un week-end la fiecare 14 zile.

Studiul cercetatoarei Joan B. Kelly explica ca "taierea" legaturilor de atasament dintre copil si cea de a doua figura de atasament (parintele nerezident) are repercusiuni serioase asupra dezvoltarii psiho-emotionale a copiilor. Ofer instantei cateva citate pe care le consider edificatoare si care vin in sprijinul cererii mele de a-mi incuviinta permite o interactiune mai larga cu copiii:

"Perioadele petrecute peste noapte cu parintele nerezident (incluzand aici si perioada din timpul zilei cand copilul doarme la pranz) sunt foarte importante din punct de vedere psihologic nu numai pentru bebelusi, dar si pentru toti copiii cu varste mici. Serile si noptile petrecute cu celalalt parinte reprezinta ocazii pentru activitati cruciale de interactiune sociala si educare/formare, printre care imbaiatul, alinarea durerilor sau a nelinistilor, ritualul mersului la culcare, linistirea copilului cand se trezeste peste noapte, precum si sentimentul de garantie si siguranta pe care il creeaza posibilitatea de a se cuibari in bratele parintelui cand se trezeste dimineata, activitati ce nu sunt posibile in cadrul vizitelor de cateva ore". (citat din Studiul Kelly & Lamb, 2000, fila 177 fata si verso, vol. 3)

"Alte avantaje pe care le ofera timpul petrecut peste noapte la unul dintre parinti includ: combinarea in cote normale a timpului "real" si a timpului liber atunci cand parintele beneficiaza de perioade extinse de educare si ingrijire, posibilitatea de a fi la curent cu schimbarile constante si complexe survenite in dezvoltarea copilului, ocazii pentru o disciplina si o educare eficiente - trasaturi esentiale ale unei bune activitati de ingrijire si educare, precum si posibilitatile de reconectare cu copilul intr-un mod semnificativ. Prin opozitie, vizitele scurte, de cateva ore, le reamintesc copiilor ca parintele care il viziteaza exista, dar nu le furnizeaza varietatea de activitati de ingrijire si educare care sa fixeze in mintea lor relatia cu parintele respectiv." (citat din Studiul Kelly & Lamb, 2000, fila 177 verso, vol. 3)-

"Kelly si Lamb (2003) au concluzionat ca "exista dovezi substantiale ca copiii sunt mai in masura de a-si atinge potentialul lor psihologic atunci cand pot sa dezvolte si sa mentina relatii semnificative cu ambii parinti, indiferent daca cei doi parinti traiesc sau nu impreuna (p.196)" (citat din articolul Mutarea copiilor dupa divort si interesul superior al copilului: Dovezi noi si consideratii juridice, publicat in Journal of Family Psychology 2003, Vol. 17, No. 2, 206 –219 – autori Braver, Ellman si Fabricius)

Dar aceste opinii sunt impartasite si de alti cercetatori din care citam, ne-exaustiv cateva concluzii:

"Familia este primul mediu in care copilul experimenteaza relatii si el va dezvolta relatii in afara acestui mediu pornind de la modelele pe care le-a preluat de aici. De aceea, un copil are nevoie de legaturi emotionale stabile, de sentimentul apartenentei neconditionate la un grup de persoane (in esenta, familia sa), de un mediu securizant care sa-i permita experiente normale de viata. (citat din manualul Rolul si responsabilitatile judecatorilor si procurorilor in protectia si promovarea drepturilor copiilor, pag. 20, editat de ANPDC)

"Aceasta cerinta de a locui intr-o singura locatie (stabilitate geografica) asigura numai un tip de stabilitate. La copiii de varste mici (si chiar si la ceilalti de varste mai mari) stabilitatea este data si de sosirile si plecarile predictibile ale ambilor parinti, de programul fix de hranire si mers la culcare, de ingrijirea adecvata si sustinuta, de afectiune si acceptare (Kelly, 1997)." (citat din Studiul Kelly & Lamb, 2000, disponibil la dosar, fila 177, vol. 3)

"Protectia minorului este asadar garantata nu de stabilitatea geografica ( modelul de rezidenta ce implica a locui preponderent cu un parinte), ci de posibilitatea de a se bucura in mod flexibil in viata cotidiana de prezenta responsabila a ambilor parinti." (Citat din scrisoarea adresata de catre Ordinul Psihologilor din Italia Senatului Italian cu ocazia propunerilor de modificare a legii privind custodia, 8 Noiembrie 2011- Anexa C, pagina 4/10)

"Tatal si mama sunt figuri importante de atasament care au rol decisiv in dezvoltarea emotionala si sociala a copilului, atat timp cat calitatea interactiunilor lor va conditiona calitatea relatiilor sociale. Inca din primele zile de viata, relatia mama-copil este deosebita. O familie ideala este atunci cand mama este iubitoare iar tatal este apropiat de copii, dar nu excesiv, puternic dar nu dominator, iubitor dar nu seducator, un tata care ingrijeste dar care da si autonomie copilului". (Articol Familia, prima scoala a sentimentelor, articol de Ana Maria Dragan)

Nu exista nicio dovada ca schimbarea domiciliului in cadrul custodiei comune este stresanta pentru copii.
In interviuri copiii afirma ca schimbarea domiciliului este benefica pentru un mai bun contact cu parintii lor. (Neugehbauer 1989; Smart et al. 2001; Haugen 2010)

ARPCC este extrem de satisfacuta, in acest sens, de concluziile avizului CSM la proiectul de modificare a legii 272/2004 (legea 257/2013) care afirma cat se poate de clar ca:
"Stabilitatea locuintei este foarte importanta pentru sentimentul de siguranta, pentru continuitatea vietii sociale a copilului si pentru continuitatea procesului educativ, dar nu este mai puternica decat alte criterii. In acelasi fel, flexibil si coroborat cu alte aspecte, trebuie abordata si apropierea locuintei parintelui de scoala sau gradinita" (avizul CSM nr. 600 din 3.07.2012)

Consideram ca acest aviz, care reprezinta prima recunoastere oficiala de catre Justitie a necesitatii de largire a programelor de legaturi personale dintre copil si parintele nerezident va deschide calea catre decizii judecatoresti care sa implice, in mod standard, interactiuni regulate, frecvente si de calitate (care sa implice, adica, mai multe nopti in care copilul sa fie gazduit peste noapte la domiciliul parintelui nerezident) dintre copil si parintele nerezident in linie cu recomandarea nr. 1 a ARPCC.
Recomandam tuturor avocatilor care sunt implicati in procese de stabilire a programelor de legaturi personale sa sustina in fata instantei, pentru clientii lor, necesitatea implementarii acestor programe largi de legaturi personale de natura a sustine filozofia autoritatii parintesti comune. Recomandam fiecarui parinte care accepta sa ceara minimal astfel de programe instantei ca cerere subsidiara, in cazul in care instanta nu va stabili locuinta copilului la acel parinte. Recomandam de asemenea parintilor si specialistilor sa printeze si sa depuna la dosarul cauzei studiile citate mai sus (ele se pot descarca, in limba romana, din biblioteca ARPCC – www.arpcc.ro/biblioteca) precum si recomandarea nr. 1 a ARPCC (www.arpcc.ro/recomandari).


Autor:
Codin Baltagan, ARPCC
www.arpcc.ro





Comentarii introduse




Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat - Login



Pagina de stiri



Intrare cont
Creare cont nou
Avocat divort Romanian divorce lawyer - English Divorcio de un ciudadano rumano Divorzio di cittadino rumeno

Pentru programari si detalii ne puteti contacta:

Telefon: (+4) 0722.811.665
Email: office@avocat-divort.ro
Web: Formular contact




Sediu Cabinet avocat Magdalena Popeanga

Bucuresti, sect. 3
str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
Harta Google Maps Cabinet av. Magdalena Popeanga

Click pentru Harta locatie Cabinet avocat divort - Av. Magdalena Popeanga
[click pe Harta]




Venim in sprijinul dvs pentru un divort civilizat. Sfaturi:

* Cautati sa obtineti acordul sotului/sotiei dvs cu privire la realizarea divortului
* Evitati orice confruntare verbala cu sotul/sotia dvs pe intreaga durata a procesului
* Porniti de la premisa ca pensia de intretinere ce se va stabili este un drept al copilului dvs




Info util divort

* Cererea de divort se depune la Judecatorie
* Taxa de timbru pentru divort este cuprinsa intre 50 lei si 200 lei
* Asistenta unui avocat nu este obligatorie dar este recomandabila




Ultimele stiri - divort

03-Mai: Despre probleme ivite in practica privind procedura de recunoastere pe teritoriul Romaniei a efectelor hotararilor straine privind desfacerea casatoriei prin divort
03-Mai: Articol dedicat legislatiei din Canada cu privire la divort
28-Nov: Materiale dedicate inregistrarii divorturilor din Finlanda si Suedia in evidentele Starii civile romane
28-Nov: Ce omoara o relatie si cum ajungem sa fim singuri in cuplu. Cum putem depasi acesta situatie fara sa ajungem la divort
28-Nov: Primarie pagubita de un divort






Sitemap



Cabinet de Avocat MAGDALENA POPEANGA
Baroul Bucuresti

str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
Bucuresti, sect. 3
Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
Email: office@avocat-divort.ro
Harta


www.Avocat-Divort.ro

Website administrat de
ALIOTH SOFTWARE


4 useri online