Cabinet Avocat Magdalena Popeanga, avocat Bucuresti Romania AVOCAT DIVORT
www.Avocat-Divort.ro
Contact Avocat Magdalena Popeanga, contact avocat Bucuresti Romania

Situatia custodiei in Olanda si Belgia

Cautare stiri:


Situatia custodiei in Olanda si Belgia
13-01-2014
Sursa: Asociatia Romana pentru Custodie Comuna

------------------
Olanda, ca si Norvegia, Germania si alte tari din Vestul Europei, are intr-adevar implementata in dreptul familiei, inca din anul 1998, prezumtia de autoritate parinteasca comuna dupa divort. Dar Olanda are doar o foarte slaba prezumtie de egalitate parinteasca si de ingrijire comuna a copilului post separare (custodie comuna fizica). Aceasta insemna ca, in practica legala, se permite resedinta alternanta doar atunci cand mama este de acord.

In Olanda, custodia legala comuna a fost introdusa in dreptul familiei de Parlamentul olandez in 1998, aceasta fiind stabilita ca standard pentru autoritatea parinteasca dupa divort. Iar noua lege olandeza privitoare la continuitatea ingrijirii parintesti dupa separare (legea nr. 30145 ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009) a determinat introducerea in dreptul familiei olandez a principiului de baza al egalitatii ambilor parinti si a prezumtiei de egalitate parinteasca (atat inainte cat si dupa divort sau separare si netinandu-se cont daca parintii au fost casatoriti anterior sau nu). Noua lege olandeza a introdus totodata prevederi care incurajeaza parintii care se despart in a redacta si propune instantei un plan parental agreat in comun ca parte a procedurilor de separare sau de divort .

Tinand cont insa de traditia olandeza mediocra in reformare efectiva a dreptului familiei, de valoarea preponderent decorativa a sentintelor judecatoresti pentru tati si de cutuma instantelor olandeze de a da hotarari care suprascriu sau interpreteaza “creativ” legislatia, ramane de vazut ce va aduce aceasta noua lege in jurisprudenta instantelor specializate in dreptul familiei pentru parintii aflati in curs de divort sau separare si pentru copiii lor.

Legea Belgiana din 2006 privitoare la resedinta alternanta

In Belgia, la initiativa Partidului Socialist, a fost implementata o prezumtie legislativa de tip 50/50 custodie fizica comuna (care implica in mod efectiv resedinta alternanta a copiilor) dupa separarea parintilor. Initiativa fost votata in Camera Comunelor si in Senat iar legea a intrat in vigoare cand a fost publicata oficial de catre Guvernul Federal Belgian, pe 4 septembrie 2006.

Un procent estimat de 35-45% din divorturile actuale belgiene rezulta acum in aranjamente care implica participarea ambilor parinti la cresterea copilului, aranjamente ce implica resedinta alternanta a copilului. Noua lege belgiana federala privitoare la custodia comuna fizica va fi discutata mai pe indelete in prezentarea de mai jos.

Aceasta noua lege a introdus prezumtia de custodie comuna fizica, de ingrijire si resedinta alternanta a copilului ca norma ori aranjament preferat de ingrijire a copilului post-divort, norma care sa fie hotarata de catre instantele belgiene specializate in dreptul familiei. Mai mult, legea a introdus accesul unilateral si imediat in instanta pentru oricare dintre parintii divortati sau separati care solicita clarificarea, intarirea sau extinderea prevederilor sentintelor anterioare, in caz de nevoie.

Contrar a ceea ce se crede, reforma belgiana a dreptului familiei din septembrie 2006 nu a introdus regula de 50/50 ingrijire fizica comuna si aranjament de resedinta, pentru toti parintii belgieni aflati in curs de divort sau separare. In schimb, a introdus doar o prezumtie de custodie comuna fizica (resedinta alternanta a copilului) care, in baza legii, ar trebui supusa evaluarii si investigatiei minutioase, ca prima optiune, pentru fiecare caz in parte, de catre instantele belgiene specializate in dreptul familiei. Aceasta evaluare se face de catre judecatori, la cererea unuia sau a altuia dintre parintii aflati in divort, individual si separat.

Asadar, s-a introdus in legislatia belgiana prevederea ca atunci cand cel putin una dintre partile implicate in procesul de separare cere curtii belgiene o sentinta de tip resedinta alternanta si ingrijire comuna in cursul procedurilor de divort si custodie, instantele belgiene specializate in dreptul familiei sa fie obligate sa investigheze minutios posibilitatea de a stabili resedinta alternanta a copilului cu cei doi parinti ca prima optiune. Instantele sunt investite cu prerogativa de a impune o sentinta de tip custodie comuna fizica in cadrul procedurilor de divort si separare, chiar si atunci cand cealalta parte implicata nu si-a dat acordul privitor la un astfel de aranjament de tip resedinta alternanta.

Practic, dezideratele privind resedinta alternanta a copilului post-divort si aranjamentele de ingrijire comuna (custodia comuna fizica) au fost recunoscute inca o data si restabilite ca esenta a dreptului familiei belgian si a procedurilor instantelor specializate in dreptul familiei.

Mai mult decat atat, judecatorii curtilor belgiene specializate in dreptul familiei au obligatia explicita trasata de lege in a specifica in scris motivele care stau la baza deciziilor lor privind aranjamentele de ingrijire si resedinta ale copilului post-divort, in cazul in care acestea se abat de la prezumtia de custodie comuna fizica (resedinta alternanta si ingrijire comuna).

Aceste dispozitii noi ale legii belgiene au plasat participarea comuna a celor doi parinti la cresterea copilului ca parte principala a procesului decizional al curtilor belgiene ale dreptului familiei cu privire la ingrijirea, accesul si resedinta copiilor implicati. Necesitatea si obligatia impusa de lege judecatorilor specializati in dreptul familiei de a motiva detaliat, in scris, in sentintele judecatoresti emise, de ce nu se impune un aranjament care sa implice cresterea si educarea in comun a copilului de catre cei doi parinti si locuinta alternanta a copilului, acorda posibilitatea justitiabilului de a se face apel in cazul in care acesta considera ca motivarea instantei nu este corecta.

Un element suplimentar dar subestimat, al reformei belgiene a dreptului familiei este acela ca dosarele privitoare la divort si custodia copilului nu sunt, prin lege, niciodata considerate inchise, cat timp copiii nu ajung la varsta majoratului.

In acelasi timp, legea belgiana prevede accesul imediat si prioritar al dosarului pe rolul instantei de judecata, la cererea unilaterala a oricaruia dintre parintii implicati, fara a fi nevoie de reprezentare legala in cadrul sedintei de judecata cerute. Acest acces prioritar si imediat poate fi util in situatiile in care un parinte cere din partea instantei o sentinta suplimentara, care sa contina prevederi clarificatoare ori cu masuri asiguratorii mai ferme, atunci cand considera ca aranjamentele privitoare la ingrijirea copilului, la resedinta copilului, la ingrijirea si accesul la copil, asa cum au fost decise printr-o sentinta anterioara, nu au fost respectate satisfacator de celalalt parinte.


Sursa: Asociatia Romana pentru Custodie Comuna
Web: www.arpcc.ro

Despre autor:
Peter Tromp este un psiholog educational si de copii din Olanda ce reprezinta Platform for European Fathers (PEF) si Dutch Father Knowledge Centre (VKC).





Comentarii introduse




Introduce un comentariu


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat - Login



Pagina de stiri



Intrare cont
Creare cont nou
Avocat divort Romanian divorce lawyer - English Divorcio de un ciudadano rumano Divorzio di cittadino rumeno

Pentru programari si detalii ne puteti contacta:

Telefon: (+4) 0722.811.665
Email: office@avocat-divort.ro
Web: Formular contact




Sediu Cabinet avocat Magdalena Popeanga

Bucuresti, sect. 3
str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
Harta Google Maps Cabinet av. Magdalena Popeanga

Click pentru Harta locatie Cabinet avocat divort - Av. Magdalena Popeanga
[click pe Harta]




Venim in sprijinul dvs pentru un divort civilizat. Sfaturi:

* Cautati sa obtineti acordul sotului/sotiei dvs cu privire la realizarea divortului
* Evitati orice confruntare verbala cu sotul/sotia dvs pe intreaga durata a procesului
* Porniti de la premisa ca pensia de intretinere ce se va stabili este un drept al copilului dvs




Info util divort

* Cererea de divort se depune la Judecatorie
* Taxa de timbru pentru divort este cuprinsa intre 50 lei si 200 lei
* Asistenta unui avocat nu este obligatorie dar este recomandabila




Ultimele stiri - divort

03-Mai: Despre probleme ivite in practica privind procedura de recunoastere pe teritoriul Romaniei a efectelor hotararilor straine privind desfacerea casatoriei prin divort
03-Mai: Articol dedicat legislatiei din Canada cu privire la divort
28-Nov: Materiale dedicate inregistrarii divorturilor din Finlanda si Suedia in evidentele Starii civile romane
28-Nov: Ce omoara o relatie si cum ajungem sa fim singuri in cuplu. Cum putem depasi acesta situatie fara sa ajungem la divort
28-Nov: Primarie pagubita de un divort






Sitemap



Cabinet de Avocat MAGDALENA POPEANGA
Baroul Bucuresti

str. Daniel Barcianu, nr. 31, bl. A2, ap. 78
Bucuresti, sect. 3
Tel: (+4) 0722.811.665, Fax: (+4) 031.412.51.30
Email: office@avocat-divort.ro
Harta


www.Avocat-Divort.ro

Website administrat de
ALIOTH SOFTWARE


4 useri online